MENY
Startsida

Bokutgivning
Bokserien Non Grata
Beställ böcker

OM ÉGALITÉ
Égalité ger ut samhällsvetenskaplig litteratur, utför utredningsuppdrag inom det sociala området samt anordnar konferenser och seminarier om olika samhällsfrågor.


KONTAKTA OSS
Tel: 040-678 84 83,
072-307 65 65
E-post: info@egalite.se
weddig.runquist@egalite.se

Égalité
Box 5158
200 71 Malmö
Ali och den svenska rättvisan
Det första könsstympningsmålet
Författare: Sara Johnsdotter
Pris: 216 kr + frakt
Antal sidor: 176
ISBN: 978-91-976577-3-0

Det finns ingen undersökt brottsplats, ingen vet säkert när brottet begicks, vittnesmålen är motsägelsefulla och det är en vårdnadstvist i botten. Ändå döms Ali Elmi till fängelse för att han ska ha låtit könsstympa sin dotter i Somalias huvudstad Mogadishu något år tidigare. Han fälls av tingsrätten i Göteborg i juni 2006, därefter av Göta hovrätt i oktober samma år.

En granskning av fallet avslöjar anmärkningsvärda brister i den juridiska processen, men också rättsväsendets oförmåga att hantera kulturella skillnader.

Vad händer när det svenska rättsväsendet ska bedöma vad som är ”rimliga” och ”sannolika” händelser i en grupp med en helt annan kulturell bakgrund? Kan människor med invandrarbakgrund lita på att rättssäkerheten gäller alla?

Sara Johnsdotter diskuterar fallet Ali utifrån förundersökningsprotokoll, berättelser och vittnesmål från rättegångarna, intervjuer med Ali och forskning om kvinnlig könsstympning.

Om författaren
Sara Johnsdotter är filosofie doktor i socialantropologi och forskare vid Malmö högskola. Hon disputerade vid Lunds universitet 2002 på en avhandling om hur synen på traditionen att omskära flickor har förändrats i den somaliska gruppen efter migration till Sverige.
>> Omslag, framsida
>> Beställ böcker