MENY
Startsida

Bokutgivning
Bokserien Non Grata
Beställ böcker

OM ÉGALITÉ
Égalité ger ut samhällsvetenskaplig litteratur, utför utredningsuppdrag inom det sociala området samt anordnar konferenser och seminarier om olika samhällsfrågor.


KONTAKTA OSS
Tel: 040-678 84 83,
072-307 65 65
E-post: info@egalite.se
weddig.runquist@egalite.se

Égalité
Box 5158
200 71 Malmö
Vårdskandaler i perspektiv

– debatter om vanvård, övergrepp och andra missförhållanden inom äldreomsorg
Författare: Håkan Jönson
Pris: 278 kr + frakt.
Antal sidor: 267
ISBN: 91-975231-6-X

Kort om Vårdskandaler i perspektiv
Vad visar egentligen de vårdskandaler massmedierna återkommande rapporterar om? Att äldrevården havererat? Att kvällspressen kan sälja lösnummer på medborgarnas oro inför ålderdomen? De betydelser olika debattörer givit problemet – dess karaktär, orsaker och lösningar – skiljer sig markant. Många talar om en slags arbetsmiljöfråga, där lösningen är att ge personalen bättre villkor. Andra kräver straff och kontroll och menar att talet om arbetsmiljö är personalens försök att smita ifrån sitt ansvar. Ytterligare andra ser vårdskandaler som bevis på att Sverige är korrumperat och hävdar att orsaken till att de gamla som ”byggt landet” inte får den hjälp de förtjänar är att andra grupper prioriteras.

I boken diskuteras problemperspektiv som i olika sammanhang används för att tolka betydelsen av vanvård, övergrepp och andra missförhållanden inom äldreomsorgen. Analysen bygger på genomgångar av forskning, massmedierapportering, rättsfall och intervjuer med organisations- och myndighetsföreträdare. I slutet av boken presenteras ett perspektiv om diskriminering av äldre, som tillför debatten nya dimensioner.

Om författaren
Håkan Jönson är filosofie doktor i socialt arbete, lektor vid Malmö högskola och forskarassistent vid Tema äldre och åldrande, Linköpings universitet.

>> Omslag, framsida
>> Beställ böcker